Ce este pilates

Ce este pilates

Ce este Pilates si ce beneficii are

Ați auzit poate de multe ori de Pilates ca formă de exerciții, dar nu ați fost niciodată complet lămuriți despre ce înseamnă și de ce se practică. Cum vă ajută această formă de mișcare? Prin ce este diferit?

Ei bine, Pilates își propune să consolideze organismul într-un mod uniform, punând accent pe puterea de bază pentru a îmbunătăți aptitudinea generală și bunăstarea organismului. Exercițiile Pilates se fac pe saltea sau folosind echipamente speciale, cum ar fi aparatele Reformer, Barrel, Cadillac sau Chair. Datorită sistemului specific de scripeți și arcuri, mânere și curele, aparatul Reformer, de exemplu, poate oferi fie rezistență pentru a face exercițiile mai provocatoare din punct de vedere fizic, fie suport în timpul antrenamentelor, în funcție de nevoile dumneavoastră.

Fondatorul metodei Pilates este Joseph Pilates, care credea că sănătatea mentală și fizică au fost întotdeauna strâns legate. Metoda sa a fost influențată de formele occidentale de exerciții fizice, inclusiv gimnastica, boxul și luptele greco-romane. Acesta a emigrat în SUA, din Germania, în anul 1920 și a deschis un studio în New York, unde și-a perfecționat metoda timp de câteva decenii.

Cine poate beneficia de avantajele exercițiilor Pilates?

Pilates aduce beneficii persoanelor de toate vârstele și cu niveluri distincte de abilități și forță fizică. Acest tip de exerciții este recomandat atât începătorilor, cât și sportivilor de performanță. Aparatele specifice pot fi utilizate pentru a oferi suportul necesar începătorilor și persoanelor care se confruntă cu anumite afecțiuni medicale.  

În plus, exercițiile Pilates ajută și la îmbunătățirea rezistenței persoanelor care doresc să își provoace cu adevărat corpul. Înainte de începerea oricărui program de antrenament, este recomandat să solicitați sfatul medicului dumneavoastră sau al unui profesionist în domeniul sănătății, cu atât mai mult dacă vă confruntați cu orice problemă de sănătate sau dacă ați suferit un accident în trecut.

Care sunt beneficiile exercițiilor Pilates pentru sănătate?

Există numeroase studii efectuate de-a lungul timpului cu privire la beneficiile pentru sănătate ale exercițiilor Pilates. Practicanții pasionați spun că repetarea regulată de exerciții Pilates poate contribui la îmbunătățirea posturii, a tonusului muscular, a echilibrului și a mobilității articulațiilor precum și la ameliorarea stresului și a tensiunii.

Pentru sportivii de elită, inclusiv dansatorii, aceste exerciții pot ajuta la armonizarea organismului prin dezvoltarea forței și flexibilității întregului corp și prin contribuția sa la reducerea riscului de accidentare.

Poate Pilates ajuta la reducerea durerii de spate?

Specialiștii și medicii susțin că Pilates poate oferi o ameliorare a durerilor de spate nespecifice.

Utilizarea aparatelor special create pentru acest tip de exerciții permite persoanelor ce suferă de dureri de spate să efectueze exerciții cu sprijin, astfel încât să lucreze cu scopul de a ameliora aceste dureri și de a-și fortifica întreaga musculatură.

Pentru ca exercițiile de acest gen să fie eficiente, acestea trebuie să fie adaptate fiecărei persoane în parte și să fie recomandate și supervizate de un profesionist calificat. Instructorii specializați vă pot ajuta să descoperiți mixul potrivit de exerciții, în conformitate cu nivelul vostru fizic și să le efectuați într-o manieră eficientă.

Poate Pilates ajuta la pierderea în greutate?

Pilates este clasificat drept o activitate de întărire a mușchilor care vă poate ajuta să vă mențineți greutatea normală. Clasele de exerciții Pilates pot varia în intensitate: unele pot fi mai ușoare, iar altele mai dinamice, și pot oferi o schemă solidă de antrenament atunci când se dorește acest lucru.

Dacă doriți să scăpați de un anumit surplus de greutate, vă recomandăm să combinați exercițiile Pilates cu o dietă sănătoasă și cu unele activități de tipul celor efectuate în prezența unui instructor de aerobic sau chiar a înotului, mersului pe jos și ciclismului.

Puteți încerca Pilates în București, în studioul nostru din Floreasca!